Tagit

Naistenpäivän jalanjäljissä

Miltä naistenpäivä ja tasa-arvo näyttää nuoren miehen näkökulmasta? Kirjoitukseni Aamuposti-lehdessä

Lue lisää
Julkaistu 19.03.2024, Santeri Leinonen

Välillä yksi on parempi kuin kaksi - kannanotto liittokokoukselle

Kannanotto vihreiden nuorten puheenjohtajamalliin, yhden puheenjohtajan aloitteen puolesta. Nykyisellään vihreillä nuorilla on kaksi puheenjohtajaa.

Lue lisää
Julkaistu 08.11.2023, Santeri Leinonen

Vihreiden suuntaa etsimässä – osa 2: järjestöt

Vihreät kärsi viime eduskuntavaaleissa historiansa suurimman vaalitappion. Monen muun tavoin käsittelen näissä kirjoituksissani vihreän liikkeen suuntaviivoja tulevaisuuteen. Blogisarjan osa 1 käsitteli vihreää politiikkaa ja nyt tämä osa 2 käytännön järjestötyötä.

Lue lisää
Julkaistu 29.04.2023, Santeri Leinonen

Vihreiden suuntaa etsimässä - osa 1: politiikka

Vihreät kärsi vuonna 2023 historiansa suurimman vaalitappion. Puolueen haasteet voidaan jakaa kahteen osaan: poliittisiin, jotka selittävät kokonaiskannatuksen romahdusta, sekä järjestöllisiin, jotka kuvaavat puolueen rakenteita. Osa 1 käsittelee vihreää politiikkaa ja osa 2 puolueen järjestöjä.

Lue lisää
Julkaistu 21.04.2023, Santeri Leinonen

Itsenäisyyspäivän juhlapuhe sankarihaudoilla

Kaupunginvaltuutettu Santeri Leinonen piti juhlapuheen Hyvinkään sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä järjestetyssä muistojuhlassa.

Lue lisää
Julkaistu 06.12.2022, Santeri Leinonen

Kirkkolaiva vuotaa – kuka pelastaa?

Seurakuntavaalien alla on hyvä tilaisuus käydä keskustelua koko Evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuudessa. Mitkä ovat kirkon kannalta aidosti tärkeitä kysymyksiä, ja miten pitkän linjan ongelmia voisi ratkaista?

Lue lisää
Julkaistu 20.11.2022, Santeri Leinonen

Jag kandiderar i riksdagsvalet!

Kom med i Santeris riksdagsvalskampanj 2023!

Lue lisää
Julkaistu 22.09.2022, Santeri Leinonen

Olen ehdolla eduskuntaan!

Tule mukaan Santerin eduskuntavaalikampanjaan 2023!

Lue lisää
Julkaistu 22.09.2022, Santeri Leinonen

Mitä ajatella Natosta?

Suomessa käydään nyt turvallisuuspoliittista keskustelua aktiivisemmin kuin koskaan 2000-luvulla. Tämä essee tarkastelee Nato-kysymystä teoreettisemmalla tasolla turvallisuuspolitiikan osa-alueiden kautta. Mihin eri asioihin Suomen Nato-jäsenyys järjestelmätasolla vaikuttaisi ja mihin me haluamme jäsenyydellä oikeastaan saavuttaa?

Lue lisää
Julkaistu 23.04.2022, Santeri Leinonen

Pitäisikö äänestysikärajaa laskea?

Vihreiden poliittisen ohjelman kommenttikierros on parhaillaan käynnissä. Loppullinen ohjelma hyväksytään toukokuun puoluekokouksessa ja ohjelman ympärille toivotaan mahdollisimman paljon vihreää keskustelua. Yksi työryhmän esityksistä on äänestysikärajan laskeminen 15 ikävuoteen.

Lue lisää
Julkaistu 14.03.2022, Santeri Leinonen

Ulkopolitiikkaa 2040-luvulla

Nykypäivän valinnoilla ohjataan Suomen ulkopoliittista linjaa pitkälle tulevaisuuteen. Millaisen aseman haluamme 2040-luvulla?

Lue lisää
Julkaistu 18.12.2021, Santeri Leinonen

Turvallisuus - monen tekijän summa

Syksyn aikana Aamupostin palstoilla ovat puhuttaneet Afganistan ja hävittäjähanke. Millaista on vihreä turvallisuusajattelu?

Lue lisää
Julkaistu 06.09.2021, Santeri Leinonen

Yksi kaikkien ja kaikki luonnon puolesta

Mihin vihreitä tarvitaan? Hyvinkään vihreiden nuorten ja Hyvinkään ikivihreiden edustajien yhteinen kirjoitus Aamupostissa 2.6.2021.

Lue lisää
Julkaistu 02.06.2021, Santeri Leinonen

Unelmani - Hyvinkää 2030

Lähdin ehdolle kuntavaaleissa 2021, sillä haluan vaikuttaa Hyvinkään suuntaan. Miltä näyttää Hyvinkää vuonna 2030?

Lue lisää
Julkaistu 13.05.2021, Santeri Leinonen

Hyvinkää tarvitsee avaruushissin!

Hyvää aprillipäivää! Miten turvaamme Hyvinkään elinvoiman? Vuonna 2021 on aika katsoa tulevaisuuteen. Lähtisikö kaupunki yhteishankkeeseen KONE OYJ:n kanssa perustamaan maailman ensimmäistä avaruushissiä?

Lue lisää
Julkaistu 01.04.2021, Santeri Leinonen

Nuorten kulttuurikesätyö

Ensimmäinen työpaikka on nuorten avain työelämään. Miltä kuulostaisi kulttuuriaiheinen kesätyö?

Lue lisää
Julkaistu 22.03.2021, Santeri Leinonen

Vaalikoneen takaa: onko politiikka rikki?

Moni lähtee mukaan julkiseen keskusteluun korjatakseen politiikan. Samalla asenteella ovat toimineet myös ammattipoliitikot aina entisiin pääministereihin asti. Vaan onko politiikka oikeasti rikki?

Lue lisää
Julkaistu 25.02.2021, Santeri Leinonen

Mitä pakolaisuus maksaa?

Hyvinkään valtuusto käsitteli maanantaina 15.2. maahanmuuton kustannuksia Hyvinkäällä. Onko ihmisille muuta arvoa kuin markkina-arvo?

Lue lisää
Julkaistu 23.02.2021, Santeri Leinonen

Vaalikoneen takaa: pysäköinti

Tämä kirjoitus aloittaa uuden blogisarjani, jossa jaan vaalikoneita täytellessä syntyneitä ajatuksia. Mitä teemme autoillemme silloin, kun niitä ei käytetäkään?

Lue lisää
Julkaistu 18.02.2021, Santeri Leinonen

Täydennysrakentaminen suojelee ihmistä ja ympäristöä

Hyvinkäällä keskustellaan tasaisin väliajoin kaupungin ja erityisesti keskusta-alueen kehittämisestä. Osalla päättäjistä saattaa olla varsin korkealentoisiakin suunnitelmia siitä, millaista olisi hyvä rakentaminen tai tehokas liikennesuunnittelu.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Hyvinkään historialliset rakennukset

Hyvinkäällä laiminlyötiin pitkän keskustan suunnittelussa kulttuurilliset ja historialliset näkökulmat. Viimeistän asemankoulun kohtalo herätti kuitenkin 2000-luvulla myös laajemmat kaupunkilaisjoukot pohtimaan kaupunkimme rakennuskantaa.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Autot ja vihreät

Viime aikoina julkisuudessa on esitelty varsin tiukkoja kysymyksiä vihreiden liikennekannoista. Ja hyvä niin, onhan yksityisauto edelleen monelle suomalaiselle arjen tärkein liikuntamuoto. Mikä on siis vihreiden kanta?

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Jokaiselle lapselle liikuntaharrastus

Suomalaisten lasten ja nuorten yleiskunto heikkenee vuosi vuodelta nopealla tahdilla. Tämä on ongelma, ja sen ratkaiseminen edellyttää koko yhteisön asennetta ja tahtoa.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Asunto on ihmisoikeus

Riittävä toimeentulo on Suomen perustuslain takaama perusoikeus. Perustuslain mukaan: ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.”

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Harrastuskoordinaattori yhdistää perheet ja palvelut

Paras tapa ehkäistä syrjäytymistä on oma harrastus. Harrastusten kautta sekä lapset että aikuiset voivat tavata uusia ihmisiä, rakentaa verkostoja ja oppia uusia taitoja.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Kilpailuttaminen: lapsi- ja ympäristövaikutukset osaksi arviointia

Kilpailuttaminen eli palvelun tai toiminnon ostaminen yksityiseltä toimijalta on monissa tilanteissa hyvä asia. Lapsi- ja ympäristövaikutusten on oltava kilpailutusprosessi vähintään yhtä ratkaisevia, kuin minkä painoarvon annamme eri tarjousten hintapyynnöille.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Päätösten lapsivaikutukset on arvioitava aina

Kun arvioimme eri päätösten hyötyjä ja haittoja, nousee julkisessa keskustelussa useimmiten esille raha. Vähintään yhtä tärkeää olisi kuitenkin arvioida myös päätöksen seurauksia kuntalaisille ja erityisesti lapsiin.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Vaikeita valintoja – tasapainoinen kuntatalous

Oikeus päättää kunnan taloudesta on kaupunginvaltuuston tärkeimpiä tehtäviä. Samalla yhteinen rahankäyttö herättää myös suuria tunteita.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Päiväkotien kielikylpy – käyttämätön mahdollisuus

Euroopan unionin tavoitteena on, että jokainen eurooppalainen oppisi puhumaan sujuvasti vähintään kahta unionin virallista kieltä. Kieltenopetuksen turvaaminen ja siihen panostaminen on keskeinen arvovalinta, joka myös Hyvinkään kaupungin on uskallettava tehdä.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Tehdään Hyvinkäästä etätyön edelläkävijä!

Korona-rajoitusten saapuminen muutti yhteiskuntaa kertarysäyksellä. Eristäytymisen ja fyysisen etäisyyden alkaminen uudistivat yhdessä yössä myös koulu- ja työelämää.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Ett eget modersmål är var och ens rättighet

Att ha ett modersmål är en av de viktigaste mänskliga rättigheterna i världen. Alltför ofta dömer vi andra människor eller delar oss i mindre grupper på grund av våra språk och kulturer.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Äidinkieli on ihmisoikeus

Oletko koskaan joutunut tilanteeseen, missä olisit halunnut puhua, mutta vaikenit, kun et löytänyt sopivia sanoja? Tai olitko kenties keskustelussa mukana nauramassa yhteisille vitseille, mutta et aina ehtinyt saada suunvuoroa?

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Kansainvälisyys ei ole yksikielisyyttä

Monipuolinen kieltenopetus on Hyvinkäällä kiistaton ylpeydenaihe. Vuosikymmenien perinteet kannustavat ja mahdollistavat esimerkiksi saksan, ranskan, venäjän tai ruotsin opiskelun peruskoulun ensimmäiseltä luokalta alkaen.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Hyvä tulevaisuus tarjoaa toivoa ja turvaa

Viime vuosien julkisessa keskustelussa päätään ovat nostaneet populismi ja keskinäinen epäsopu. Toisten kunnioittamisen tilalle ovat astuneet vihamieliset muukalaiskuvat ja sellainen kieli, jonka mukaan internetissä voi sanoa toisesta ihmisestä mitä huvittaa.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Sukupolvet toimivat yhdessä

Vihreä puolue julkaisi viime syksynä uuden ikääntymispoliittisen ohjelman. Ohjelman ytimessä on ajatus siitä, että jokainen ikääntyvä on yksilö, ainutlaatuinen itsenäinen toimija, jolla on omat tarpeensa ja haavensa.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Mielenterveyden ensiaputaidot osaksi kouluopetusta

Minulle opetettiin koulussa, että ihmisen terveys on bio-psyko-sosiaalinen kokonaisuus. Mielenterveyden ensiaputaidot pitää saada osaksi opetusta!

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Ilmastonmuutos ja kunnat

Julkista ilmastokeskustelua hallitsevat ilmastonmuutoksen hillintään liittyvät teemat. Hyvä niin, onhan ennaltaehkäisy aina kaikkein halvinta riskienhallintaa. Kuntavaalien kynnyksellä meidän kannattaa kuitenkin uhrata muutama ajatus ilmastonmuutoksen seurauksille ja sille, miten kunnat voivat niihin varautua.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Vihreät – vasemmistoa vai oikeistoa?

Usein vaalien alla vihreitä haukutaan monesta eri suunnasta. Meitä sijoitetaan esimerkiksi kokoomuksen puisto-osastoon, marxilaisiksi, kommunisteiksi, ääriliberaaleiksi, punavihreiksi tai ihan vain oudoiksi hipeiksi.

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Politiikka on välillä kovin kummallista. Ja ihmisen kieli sitäkin kummallisempaa. Mikä on kielen ja politiikan välinen yhteys?

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Ilmastohätätila ei ole pila!

Hyvinkäällä on koko vuosi puhuttu talouden tasapainottamisen tärkeydestä. Sitä se toki onkin. Pelkäämme kriisikunnan kriteerejä, joista valtuusto jaksaa keskustella yöhyömään asti. Vaan entäs ilmastokriisi?

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Rakennetaan kaupunki, jonne halutaan muuttaa takaisin

Viime lauantain Aamupostissa 3.10. Reijo Laine (kok.) esitti näkemyksensä Hyvinkään keskustan kehittämiseksi. Laineen mukaan pääkaupunkiseudulta tulevat vierailijat surkuttelevat nuhjuista kaupunkikuvaamme, ja asian korjaamiseksi pitäisi rakentaa ainakin viisi tornitaloa uusia asukkaita houkuttelemaan...

Lue lisää
Julkaistu 21.01.2021, Santeri LeinonenTekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen