Ilmastohätätila ei ole pila!

Hyvinkäällä on koko vuosi puhuttu talouden tasapainottamisen tärkeydestä. Sitä se toki onkin. Pelkäämme kriisikunnan kriteerejä, joista valtuusto jaksaa keskustella yöhyömään asti.

Vaan entäs ilmastokriisi? YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati 12.12. pidetyssä kokouksessa maailman päättäjiä julistamaan ilmastohätätilan. Teon symbolinen merkitys olisi suuri. Se osoittaa meillä talouden kriisikuntien tavoin, että vaikeita päätöksiä on tehtävä tänään.

Ilman riittäviä toimia meitä uhkaavat katastrofaalinen lämpeneminen ja kestämätön lajikato. Elämme keskellä uusinta sukupuuttoaaltoa samalla, kun ihmisen tuottaman materiaalin määrä lähestyy koko biomassan fyysistä määrää. Biomassa tarkoittaa kaiken elollisen – kuten hyönteisten, kasvien ja eläinten – yhteenlaskettua painoa maapallolla.

Ilmastonmuutos ratkaistaan kunnissa. Maankäytöllä ja lämmitysratkaisuilla on keskeinen rooli päästöjä vähennettäessä. Vuonna 2018 lämmittäminen tuotti 36,8% Hyvinkään kasvihuonekaasupäästöistä. Uutta kaavoitettaessa tulisi huomioida esimerkiksi niittyjen ja lähiluonnon säilyminen, sillä jo yksittäisillä lajeilla on suuri vaikutus luonnon tasapainoon.

Ilmastonmuutos ei tarkoita maailmanloppua – samoin kuin taloudenkaan kriisiytyminen ei välittömästi tuhoa kunnan palveluita – mutta pitkällä aikavälillä se tekee elämästä hyvin hankalaa. Tämä pallo on meillä lainassa, ja jonkun pitää aina maksaa kaikki lainat takaisin. Vaarini sanoin, ei ole ekonomiaa ilman ekologiaa.

Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Mitä se käytännössä tarkoittaa?


Seuraava teksti

Rakennetaan kaupunki, jonne halutaan muuttaa takaisin


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen