Hyvinkää tarvitsee avaruushissin!

Yhä useampien kuntavaalien pääteemaksi muodostuvat taantuvat kaupunkiseudut ja kuntien elinvoimaisuuden säilyttäminen. Elinvoiman lisäksi puhutaan myös pitovoimasta eli kuntien kyvystä säilyttää alueen jo nyt sijaitsevat ihmiset, palvelut ja yritykset. Keskeisin asia elinvoimaisuuden ylläpitämissessä on innovatiivisuus. Sen takia vuonna 2021 on aika katsoa tulevaan.

Avaruushissit mullistavat tulevaisuudessa tapamme siirtää ihmisiä, tavaroita ja palveluita. Olisiko Hyvinkäänkin syytä liittyä suunnannäyttäjänä kehityksen edelläkävijäksi? Onhan kotikaupunki tunnettu hissi- ja nosturiosaamisesta laajalti jo kautta maan, ehkäpä Euroopankin!

Idea uudessa teknologiassa on yksinkertainen: maapallon pinnalta ylös avaruuteen hinataan vaijeri, joka kiinnitetään esimerkiksi maapallon kiertoradalle lukittuun asteroidiin. Vaijeriin kiinnitetyllä hissikopilla tavaroita ja ihmisiä voi kuljettaa suoraan kiertoradalle, ilman avaruusrakettien aiheuttamia päästöjä tai kustannuksia! Maantasolla vastaanottava lähtöasema voidaan rakentaa esimerkiksi kelluvan ponttoonilautan päälle.

Ja vesistöjähän meiltä Hyvinkäältä löytyy lähes Järvi-Suomen verran. Sopisiko alueeksi esimerkiksi Kytäjärvi? Uusi liikenteen solmukohta on helppo kytkeä Hyvinkää—Karkkila-rataan, ja sammalla edistämme myös itäisten kyliemme elinvoimaisuutta!

Hanketta tuleekin lähteä edistämään yhdessä KONE OYJ:n kanssa jo ensi valtuustokauden alussa. Rakentamista edeltää n. 10—15 vuoden suunnitteluvaihe, jonka aikana Hyvinkäälle on helppo houkutella start up yrityksiä ja nuoria, innovatiivisia insinöörejä. Parhaimmillaan avaruushissihankkeen ympärille voi kehittyä jopa Piilaaksoon verrattavaa positiivista pöhinää. Hylätkäämme siis sukkulat, niitä kotikaupunkimme vaakunasta löytyy jo ennestään!

Hyvää aprillipäivää.

Julkaistu 01.04.2021, Santeri Leinonen

Unelmani - Hyvinkää 2030


Seuraava teksti

Nuorten kulttuurikesätyö


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen