Nuorten kulttuurikesätyö

Ensimmäinen työpaikka on avain työelämään. Kesätyössä harjoitellaan työpäivän rytmiä ja saadaan kenties ensimmäinen suosittelija oman perheen ulkopuolelta. Ei sillä, että äidinkään suosituksessa olisi mitään vikaa. Alle 20-vuotiaille erityisen tärkeä matalan kynnyksen työnantaja on Hyvinkään kaupunki. Tehtäviä löytyy mm. lastenhoidosta, kirjastosta tai puutarha-alalta.  Vaan miltä kuulostaisi kulttuurialan kesätyö?

Nuorten kulttuurikesätyö tarjoaisi musiikkia, kuvataidetta tai vaikka teatteria harrastavalle nuorelle mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja elävöittää kaupunkikuvaa. Kesätyöhaussa nuoret ideoivat itse oman kulttuuriprojektin joko yksin tai kaverin kanssa. Näistä projekteista yksi tai kaksi parasta valitaan toteutettavaksi kesän aikana. Projektin toteuttajille maksetaan tavallisten kesätöiden mukaista palkkaa. Lisäksi kaupunki varaa pienen budjetin, joka kattaa kulttuuriprojektin materiaalikulut.

Kulttuurikesätyön projekteja voisivat olla esimerkiksi musikaalinen kesäkiertue Hyvinkääläisissä vanhainkodeissa, seinämaalauksia julkisiin kohteisiin tai kesäloman teatterityöpajoja koululaisille. Vain mielikuvitus on rajana. Hankkeesta hyötyvät nuorten lisäksi kaikenikäiset kaupunkilaiset, kun uudet hankkeet elävöittävät keskustaa.

Vaan tuleeko kulttuurikesätyöstä pelkkää puhaastelua kaupungin rahalla? Epäilen. Nuorilla on tapana yllättää, ja usein he osoittautuvat saamansa vastuun arvoisiksi. Hyvinkäällä on todella laadukas kulttuurikasvatus, ja tunnistan myös omasta ystäväpiiristäni monia taitavia henkilöitä, jotka olisivat jo 16- tai 17-vuotiaina kyenneetteen tekemään aivan oikeita kulttuurialan töitä. Kokemukseen puute ei tarkoita motivaation puutetta, ovathan esimerkiksi hyvinkääläiset nuoret muusikot nousseet televisioon asti!

Parhaimmillaan toimivat ideat voisivat vakiintua osaksi hyvinkääläistä kulttuurielämää. Kustannustensa puolesta kulttuurikesätyö ei ole sen kalliimpi kuin muutkaan Hyvinkään kaupungin nuorille tarjoamat kesätyöpaikat.  Lisäksi kulttuurikesätyö tarjoaa oman alan työkokemusta tulevaisuudessa vaikkapa tapahtuma- tai musiikkialalle suuntautuville nuorille. Koronan jälkeen kulttuuriala tarvitsee konkreettisia tekoja.

Julkaistu 22.03.2021, Santeri Leinonen

Hyvinkää tarvitsee avaruushissin!


Seuraava teksti

Vaalikoneen takaa: onko politiikka rikki?


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen