Vaalikoneen takaa: onko politiikka rikki?

Moni lähtee mukaan julkiseen keskusteluun korjatakseen politiikan. Samalla asenteella ovat toimineet myös ammattipoliitikot aina entisiin pääministereihin asti. Päätöksenteko on hidasta, asiat eivät suju ja tehdään erilaisia lehmänkauppoja. Vaan onko politiikka oikeasti rikki?

Vallasta ja politiikasta perustuslakimme sanoo seuraava: ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.” Tätä voidaan pitää toimivan politiikan tavoitetilana.

Politiikan suurimmaksi ongelmaksi nimetään sen kankeus. Hyviä muutoksia tai uudistuksia ei saada ajettua läpi. Aloitteet jumittuvat loputtomiin keskusteluihin tai virkamiesvalmisteluihin. Samaan aikaan yhteiskunnassa on isoja ongelmia, jotka edellyttävät ratkaisuja nyt. Miksei mitään tapahdu? Kyllä kansa tietäisi!

Kuulostaako tutulta? Usein meillä on tunne, että politiikka toimisi, jos ihmiset vain ymmärtäisivät oman näkemyksemme.  Mielissämme syntyy mittakaavan harha. Kokoamme oman lähipiirimme ajatukset yhteen ja ajattelemme niiden edustavan koko Suomea. Todellisuus on kuitenkin monimutkaisempi. Meidän on mahdotonta koskaan tavoittaa kaikkien suomalaisten tai edes kaikkien hyvinkääläisten ajatuksia.

Politiikka ei ole rikki, koska ihmiset ovat erimielisiä – vaan toimii juuri siksi! Järjestelmä toimii. Ihmiset vain ovat kanssasi eri mieltä. Yhteiskunnassamme vallitsee monia eri tavoitteita ja arvoja, jotka ovat keskenään perustavanlaatuisessa ristiriidassa. Tilannetta pahentaa se, ettei enemmistöllä ihmisistä ole suuresta osasta asioita omaa mielipidettä. Eikä meillä tarvitsekaan olla. Poliittinen päätöksenteko estää meitä pakottamasta omaa tahtoamme muille suomalaisille.

Jos enemmistö suomalaisista todella on jostain kysymyksestä yhtä mieltä, on sitä mahdollista muuttaa jo nyt nopealla aikataululla. Tähän löytyy esimerkkejä historiasta. Ainoa mahdollisuutemme on siis jatkaa oman arvopohjamme levittämistä ja toteuttamista – nykyisen poliittisen järjestelmän sallimissa rajoissa.

Julkaistu 25.02.2021, Santeri Leinonen

Nuorten kulttuurikesätyö


Seuraava teksti

Mitä pakolaisuus maksaa?


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen