Hyvinkään historialliset rakennukset

Hyvinkäällä laiminlyötiin pitkän keskustan suunnittelussa kulttuurilliset ja historialliset näkökulmat. Viimeistän asemankoulun kohtalo herätti kuitenkin 2000-luvulla myös laajemmat kaupunkilaisjoukot pohtimaan kaupunkimme rakennuskantaa. Historialliset rakennukset paitsi elävöittävät kaupunkikuvaa myös pitävät tilan avoimena kaupunkilaisille. Esimerkiksi aseman koulun tontti toimii tärkeänä avoimena tilana muuten suljettujen keskustakorttelien keskellä.

Hyvinkään keskustassa on monia ikonisia, jopa historiallisesti ainutlaatuisia kohteita. Ensimmäisenä mieleen juolahtaa kaikille tuttu, ihanan kammala mäkkärin risteys. Se on toiminut Hyvinkään perinteisenä keskustana vuosikymmeniä, ja rakennuksista vanhin lienee 1800-luvulla valmistuntu alkuperäinen asemarakennus.

Yhtä kiinnostavia ovat asemaa ympäröivät funktionalismia eli funkkistyyliä edustavat rakennukset. Nämä 30-luvulla rakennetut vaaleat talot on helppo tunnistaa niiden pyöreistä nurkista. Helpoiten tunnistettavissa on vanhan osuuskauppa Ahjon eli nykyisen Hopealyhdyn rakennus. Muita funkkisrakennuksia ovat mm. entinen pankin, nykyinen musiikkiopiston kiinteistö sekä vanha huoltoasema, jonka tiloissa toimii nykyisin Mc Donald’s.

Kun jatkamme siltakatua eteenpäin, kohtaamme tutun nuorisotalo Sillan, entisen hotellin, sekä myös katseilta piiloon jäävän elokuvateatteri Ahjon. Enemmistö näistä kaikille tutuista kohteista on onneksi nykypäivänä suojeltu. Paljon on kuitenkin ehtinyt kadota. Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi asemaseudusta pohjoiseen sijainneet huvilat, joista on nykyisen jäljellä vain yksittäisiä kohteita. Jos asuinalue olisi säilynyt, muodostaisi se Porvoon tasoisen nähtävyyden. Huomionarvoisia kohteita ovat myös eri taiteilijoiden asuin- ja ateljeetilat.

Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Täydennysrakentaminen suojelee ihmistä ja ympäristöä


Seuraava teksti

Autot ja vihreät


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen