Jokaiselle lapselle liikuntaharrastus

Suomalaisten lasten ja nuorten yleiskunto heikkenee vuosi vuodelta nopealla tahdilla. Tämä on ongelma, ja sen ratkaiseminen edellyttää ennen kaikkea koko yhteisön asennetta ja tahtoa. Kaikkien ei tarvitse olla himourheilijoita, mutta vähintään arjen liikuntasuositusten tulisi täyttyä. Viikottainen liikkuminen edistää terveyden lisäksi myös esimerkiksi vireystilaa ja kykyä oppia uutta.

En itsekään ollut kouluaikoina mikään aktiiviliikkuja. Koulumatkojen kulkeminen pyörällä ja partiolaisten kanssa metsässä retkeily ylläpitivät kuitenkin riittävää peruskuntoa, jota oli mahdollista alkaa kehittää myöhemmin edelleen. Kouluopetus myös onneksi tutustuttaa suomalaiset lapset ja nuoret kattavasti erilaisiin lajeihin – vaikkakin osalle saattaa jäädä liiasta suorittamisesta paha maka suuhun.

Silti olen jälkikäteen ajatellut, että kunnon liikuntaharrastus olisi tehnyt itselleni monella tavalla hyvää. Lapsuuden harrastukset synnyttävät meihin rutiineja ja identiteetin osia, jotka kannattelevat pitkälle elämään. Tärkeää olisikin tuoda kilpailullisten lajien rinnalle ”höntsäharrastuksia”, joihin voisi kokoontua omalla porukalla pelailemaan tai juoksemaan ilman suorituspaineita. Ihminen on luotu elämään aktiivista elämää, ja sopivalla kannustuksella jokaiselle varmasti löytyy oma laji.

Liikunnan on oltava yksi seuraavan valtuuston kärkitavoitteista. Jokaiselle hyvinkääläiselle lapselle taattava yksi matalankynnyksen liikuntaharrastus. Yksi keino harrastuksen edistämiseen olisi toisessa blogissani esitellyn harrastekoordinaattorin tehtävän perustaminen. Tärkeää on myös turvata seurojen rahoitus ja oikeus maksuttomiin liikuntapaikkoihin.

Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Autot ja vihreät


Seuraava teksti

Asunto on ihmisoikeus


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen