Tehdään Hyvinkäästä etätyön edelläkävijä!

Korona-rajoitusten saapuminen muutti yhteiskuntaa kertarysäyksellä. Monella on varmasti muistoja siitä, mitä oli aikoinut tehdä tuona maaliskuisena perjantai-aamuna. Eristäytymisen ja fyysisen etäisyyden alkaminen uudistivat yhdessä yössä myös koulu- ja työelämää. Osa käytänteistä jää varmasti pysyviksi, mahdollistaahan internet nopeammat palaverit ja vähäisemmät sairaspoissaolot.

Olisiko syytä harkita etätyökeskuksen perustamista? Tätä vastausta meidän on kysyttävä hyvinkääläisiltä etätyöntekijöiltä itseltään. Tulevan valtuustokauden aikana on syytä selvittää, mitä hyvää taikka huonoa etätyö on meille mahdollistanut. Hyvinkää on sijaintinsa puolesta täydellinen kohde tulevaisuuden etätyöntekijöille: meiltä on lyhyt junamatka Helsinkiin ja Tampereelle, mutta ympäröivä luonto tarjoaa selkeän henkireiän pääkaupunkiseutuun. Kaupunki on tarpeeksi iso tarjotakseen palveluita lapsiperheille, mutta sopivan pieni, jotta keskeisin on tarvittaessa vaikka pyörämatkan päässä rautatieasemasta.

Karanteenin pitkittyessä moni on alkanut hakea vaihtoehtosita työtilaa. Harva meistä haluaa syödä, nukkua ja tehdä töitä vain yhden pöydän ääressä. Etätyökeskus mahdollistaisi etätyön siirtämisen pois kotoa. Tämä helpottaa arjen pyörittämistä. Samalla lyhyet työmatkat tuovat päivään rutiinia. Etätyökonttorilla voisi myös taukojen aikana verkostoitua muiden paikallisten kanssa tai käydä vaikka yhdessä lounaalla paikallisessa ravintolassa. Keskuksen pilottipaikkana voisi toimia jokin keskustan tyhjä liiketila. Tärkeintä on, että etätyökeskus olisi oikeasti käyttäjiensä tarpeiden mukainen ja näköinen.

Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Päiväkotien kielikylpy – käyttämätön mahdollisuus


Seuraava teksti

Ett eget modersmål är var och ens rättighet


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen