Hyvä tulevaisuus tarjoaa toivoa ja turvaa

Viime vuosien julkisessa keskustelussa päätään ovat nostaneet populismi ja keskinäinen epäsopu. Toisten kunnioittamisen tilalle ovat astuneet vihamieliset muukalaiskuvat ja sellainen kieli, jonka mukaan internetissä voi sanoa toisesta ihmisestä mitä huvittaa. Vaan mikä saa yhä useamman suomalaisen tarttumaa perinteisen politiikan ulkopuolelta tuleviin vaihtoehtoihin?

Suurimmat syyt ovat pettymys ja pelko. Oma tulevaisuus ja toimeentulo herättävät huolta: miksi minulle ei suotu niitä asioita, joita toisille luvattiin? Monien tutkimusten mukaan syrjäytymisen ja yhteiskuntarauhan kannalta suurimmassa vaarassa ovat nuoret, elämäänsä aloittavat miehet. Koettujen mahdollisuuksien puute altistaa radikalisaatiolle ja halulle etsi vaihtoehtoista yhteisöä.

Parempi tulevaisuus on yhteisten päätösten tulosta. Jokaisella suomalaisella on oltava mahdollisuus luottaa tulevaan ilman pelkoa oman tai läheisten aseman heikkenemisestä. Poliitikkojen ja päätöksentekijöiden onkin omalla puheellaan ja toiminnallaan synnytettävä tulevaisuudenuskoa ihmisissä. Nuorille se tarkoittaa ennen kaikkea ensimmäisen opiskelu ja työpaikan varmistamista, vähän vanhemmille kenties lastensa aseman tai oman terveyden turvaamista.

Meidän on tehtävä oikeudenmukaista politiikkaa. Reilu muutos ei jätä ilmastonmuutoksen kustannuksia tai talouden laskusuhdanteita kaikkein heikompiaosaisten maksettavaksi. Syrjäytymisen ja vähäosaisuuden ehkäisy ovat koko yhteisön asia, ja siksi myös yhteiskunnan kärkiteemoja. Arki käynnistyy kuitenkin pienillä teoilla. Ensimmäinen askel on luottaa toiseen ja muistaa, että ihminen on aina lähimmäinen.

Julkaistu 21.01.2021, Santeri Leinonen

Kansainvälisyys ei ole yksikielisyyttä


Seuraava teksti

Sukupolvet toimivat yhdessä


Edellinen teksti

Tekninen toteutus: Tommi Korpelainen

Valokuvat: Jussi Leinonen ja Iida Tukeva

© 2021 Santeri Leinonen